Välkommen till Lödde Centrum

Ett modernt och personligt centrum med hög service för dig

– VID DIN SIDA SEDAN 1969 –

Lödde Centrums historia

Lödde Centrum öppnade 1969 av byggmästare Arne Persson, centrat bestod då av flera byggnader runt ett torg. Sedan dess har Lödde Centrum renoverats i omgångar. 2007 färdigställdes en total ombyggnation, där flera befintliga butiker förbättrades och nya tillkom. 

I dag är Lödde Centrum en modern galleria och man har legat på samma plats i 48 år. I gallerian hittar man bland annat ICA, olika små butiker, bibliotek, café och restauranger. Allt startades av Arne Persson och i dag ägs det av Solkärnan AB. Arne startade sin yrkesverksamma karriär redan som 12-åring och har provat på många olika yrken sedan dess. När han blev 18 år köpte han Evanders byggfirma, som sedan blev Lödde Bygg.

På 60-talet förvärvades en köttaffär i Löddeköpinge som sedan byggdes om till att bli Lödde Snabbköp. Ambitionerna slutade inte där utan ganska strax köpte Arne till mark för att kunna expandera sin verksamhet. När kommunen inte gav sitt tillstånd för att bygga på marken beslöt sig Arne att köpa den plastfabrik som då låg på Lödde Centrums nuvarande adress. Lite längre bort fanns vid den tiden en konkurrerande lanthandel som drevs av Oskar Hansson. Arne kom överens med ägarna att om lanthandeln hyrde lokaler av honom, så skulle Arne upphöra med sitt snabbköp. I samband med detta började ombyggnationen av den gamla plastfabriken till att bli, ett för den tiden, modernt köpcentrum med ett torg i mitten.

När köpcentrumet stod klart och olika butiker flyttat in, valde man namnet Lödde Centrum. Arne hade kvar sin byggfirma samt sin bostad i anslutning till Lödde Centrum. Efter en tid revs bostaden samt att man flyttade byggfirman för att ge plats åt ytterligare expansion, för bland annan Konsum.  Nu fanns det ICA, post, bank, kommunens hälsovårds nämnd, byggnadsnämnd och teknisk nämnd, bibliotek, tandläkare, distriktssköterska, frisörsalong, grillbar, pubhörna, uteservering, gatukök, kiosk samt 100 parkeringsplatser.

Arne drev Lödde Centrum under många år fram till 1988 då hans söner tog över verksamheten. Idag är Arnes söner fortfarande verksamma inom fastighetsbolaget Solkärnan som äger och förvaltar Lödde Centrum. Idag drivs och utvecklas Lödde Centrum till att fortsätta vara ett personligt centra med hög service för dig, mitt i hjärtat av Löddeköpinge. 

Det har varit en positiv utveckling om man ser till hela historien, och jag ser väldigt positivt på framtiden för Lödde Centrum, berättar Arne. Fler och fler butiker flyttar in och vi har även byggt en hel del bostadshus runt om med 60 moderna lägenheter. 

Vi hoppas på en fortsatt god tillströmning av både kunder och nya invånare till Lödde Centrum. Vi vill tacka alla genom årets lopp samt hoppas att Lödde Centrum även fortsättningsvis blir det naturliga och lokala valet för handel.